Νέας τεχνολογίας αξονικός τομογράφος χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας

  • 13 Νοέ 2015
  • Από ΕΛΕΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ - ΔΡΑΚΩΤΟΥ MD PhD

Η αξονική τομογραφία αποτελεί μία πολύτιμη μέθοδο για την απεικόνιση των περισσότερων παθήσεων του ανθρώπινου σώματος. Έχει ωστόσο ένα μειονέκτημα: εκθέτει τον εξεταζόμενο σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Για τον λόγο αυτό οι κατασκευάστριες εταιρείες τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να κατασκευάσουν νέας τεχνολογίας αξονικούς τομογράφους επιτυγχάνοντας σημαντικά μικρότερες δόσεις ακτινοβολίας. Ο νέος αξονικός τομογράφος ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο διαγνωστικό κέντρο «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» είναι ο πρώτος τομογράφος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας που εγκαθίσταται στη Θεσσαλία.

Η ελάττωση της δόσης επιτυγχάνεται με 4 τρόπους:

• χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας πιο ευαίσθητο ανιχνευτή
• απαιτώντας λυχνία χαμηλότερης ακτινοβολίας
• μειώνοντας την απόσταση μεταξύ της λυχνίας και του ανιχνευτή
• εισάγοντας τη νέο επαναστατική τεχνική ASIR.

Το ASIR αποτελεί μία τεχνική η οποία καταφέρνει μείωση της απαιτούμενης δόσης ακτινοβολίας μεγαλύτερη από 40% χωρίς να υποβιβάζεται η ποιότητα της εικόνας.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που ενσωματώνει πρωτοπόρες τεχνολογίες για τη διενέργεια εξετάσεων σε ελάχιστο χρόνο και τη λήψη εικόνων υψηλής διαγνωστικής αξίας και ποιότητας με εντυπωσιακή μείωση της δόσης ακτινοβολίας. Η μείωση της προσλαμβανόμενης ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται συχνά σε αξονική τομογραφία για την παρακολούθηση γνωστής νόσου, για τον έλεγχο νέων ατόμων καθώς και για τις εξετάσεις που αφορούν στον εγκέφαλο και το κρανίο, καθότι σε αυτές ακτινοβολούνται οι οφθαλμοί και ο θυρεοειδής αδένας, όργανα ευαίσθητα στην ακτινοβολία.

Στο «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» στόχος μας είναι η παροχή διαγνώσεων υψηλού επιπέδου όσον αφορά τόσο στην ευκρίνεια των απεικονίσεων όσο και στην αξιοπιστία των ιατρικών γνωματεύσεων. Κύριο μέλημά μας ωστόσο αποτελεί η διαφύλαξη της υγείας του εξεταζόμενου και ως εκ τούτου σε κάθε διαγνωστική πράξη λαμβάνουμε υπ’όψιν την ακτινοπροστασία.

Με αυτό το κριτήριο επιλέξαμε τον νέο Αξονικό Τομογράφο που αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει στο διαγνωστικό μας κέντρο. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους ιατρούς στην επίλυση των διαγνωστικών τους προβλημάτων με υψηλής ποιότητας, ευκρίνειας και ταχύτητας εξετάσεις εκθέτοντας τους ασθενείς σε όσο το δυνατόν λιγότερη ακτινοβολία.