Έλενα Βασιλειάδη-Δρακωτού

Η ακτινολογία και εγώ…

Η ακτινολογία είναι μία σχετικά καινούρια και συνεχώς εξελισσόμενη ειδικότητα. Γεννήθηκε πριν 120 χρόνια περίπου με την πρώτη ακτινογραφία, ενώ οι υπόλοιπες απεικονιστικές μέθοδοι όπως η μαστογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία έχουν ηλικία μικρότερη από μισό αιώνα. Είναι επομένως πολύ νέα αν αναλογιστεί κανείς ότι η παθολογία υπάρχει εδώ και 15.000 χρόνια και η χειρουργική εδώ και 10.000 χρόνια. Η εξέλιξή της όμως μέσα σε αυτά τα χρόνια ήταν και είναι αλματώδης. Οι αλλαγές που έφερε η ακτινολογία στη ζωή των ασθενών αλλά και των κλινικών ιατρών είναι από τις ριζοσπαστικότερες στην ιστορία της ιατρικής. Και αυτό γιατί κατάφερε να αλλάξει, να μετακινήσει τον χρόνο. Μετατόπισε τον χρόνο της διάγνωσης κατά μέρες, μήνες, χρόνια. Κατάφερε να αναδείξει τη νόσο πριν αυτή εκδηλωθεί, πριν ο ασθενής αντιληφθεί ότι πάσχει. Αυτή η μετακίνηση του χρόνου έδωσε τη δυνατότητα να προληφθούν, να χειρουργηθούν, να αντιμετωπισθούν, να θεραπευθούν παθήσεις πριν αυτές καταστούν ανίατες. Και όσο η ειδικότητα συνεχώς εξελίσσεται τόσο δίνει τη δυνατότητα να μετακινήσουμε το χρόνο σε όλο και πιο αρχικό στάδιο, να αλλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό με συναρπάζει η Ακτινολογία. Γι΄αυτό την επέλεξα, γι’ αυτό την υπηρετώ και θα συνεχίσω να την υπηρετώ με πάθος.

Τα πράγματα βέβαια άρχισαν πολύ πιο απλά. Αριστούχος μαθήτρια, παιδί εκπαιδευτικών από το Καρλόβασι της Σάμου, με κανέναν γιατρό στο συγγενικό περιβάλλον και καμία ιδιαίτερη συμπάθεια είναι η αλήθεια για τα χειρουργεία ή το αίμα γενικότερα. Ώσπου στη Δευτέρα Γυμνασίου μία στενή φίλη νοσεί από ανίατη πάθηση. Τότε αποφασίστηκε η ιατρική. Σε μία μέρα. Απόφαση αδιαπραγμάτευτη. Πανελλήνιες εξετάσεις, εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών και μάλιστα 6η στη σειρά επιτυχόντων, υπότροφος του Κληροδοτήματος Παπαδάκη καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών, αποφοίτηση στα έξι χρόνια ακριβώς. Και τότε ετέθη το θέμα της ειδικότητας. Παιδιατρική η μαμά, οφθαλμολογία ο μπαμπάς, η απόφαση όμως είχε ληφθεί. Η απόφαση είχε ληφθεί στο τέταρτο έτος στο αμφιθέατρο του Αρεταιείου, πριν ο Καθηγητής Λάμπρος Βλάχος κλείσει τον προτζέκτορα ολοκληρώνοντας το πρώτο μάθημα: Ακτινολογία.
Στην ειδικότητα εκπαιδεύτηκα δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους. Στην κλασσική ακτινολογία δίπλα στον Γιώργο Παμπούρα, τον «δεινόσαυρο της μαστογραφίας» όπως συνήθιζε να αυτοαποκαλείται, στο Π.Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», και στη σύγχρονη απεικόνιση δίπλα στους Καθηγητές κ. Λάμπρο Βλάχο, Αθανάσιο Γουλιάμο, Λία Μουλοπούλου και Άρη Αντωνίου μεταξύ άλλων, στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Με άριστα ολοκλήρωσα και το διδακτορικό μου στην έδρα της ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με μάγεψε η ακτινολογία από την πρώτη μέρα και συνεχίζει να με μαγεύει. Μου δίνει τη δυνατότητα να «βλέπω» μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μπορώ να αναγνωρίσω ή να χαρακτηρίσω βλάβες βοηθώντας τους συναδέλφους κλινικούς να πάρουν τη σωστή απόφαση για τη διαχείριση του ασθενούς τους ή να παρέμβουν έγκαιρα αλλάζοντας την πορεία της νόσου τους. Και πάντα προσπαθώ να εμβαθύνω σε κάθε περιστατικό στο μέγιστο ούτως ώστε να επιτύχω την όσο το δυνατόν πιο ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση για τον εξεταζόμενο αλλά και για τους συναδέλφους που μου εμπιστεύονται τους ασθενείς τους. Γιατί μόνο η Ακτινολογία μπορεί να προσεγγίσει μία βλάβη βάζοντας την τελική διάγνωση αναίμακτα, πριν τη βιοψία και πριν το χειρουργείο. Για να ξέρει ο χειρουργός τι θα χειρουργήσει και αν πρέπει να το χειρουργήσει.

Ο δάσκαλός μου ο κ. Λ. Βλάχος με έμαθε ότι ποτέ δεν σταματάμε να διαβάζουμε, να ψάχνουμε, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε. Η Ακτινολογία προοδεύει και μαζί της προοδεύουμε και οι ταγμένοι σε αυτή. Προσπαθώντας κάθε μέρα να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων. Γιατί το στίγμα μας στη ζωή καθορίζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο από τον τρόπο που επηρεάζουμε τις ζωές των άλλων.

Δρ Έλενα Βασιλειάδη- Δρακωτού

3D Μαστογραφία στη Λάρισα | Δρ. Έλενα Βασιλειάδη – Δρακωτού MD PhD | Ακτινολόγος Λάρισα | Ακτινολογικό ιατρείο στη Λάρισα | Γεωργιάδου 26, Λάρισα ΕΝΑΝΤΙ ΚΤΕΛ. Ακτινοδιαγνώστης Λάρισα. 3D Μαστογραφία στη Λάρισα, Τομοσύνθεση Λάρισα, Μαγνητική Τομογραφία Λάρισα, Αξονική Τομογραφία Λάρισα, Μέτρηση οστικής πυκνότητας Λάρισα, Υπέρηχοι Λάρισα, Τρίπλεξ αγγείων Λάρισα, Ψηφιακές Πανοραμικές Λάρισα και Κεφαλομετρικές ακτινογραφίες Λάρισα, Ψηφιακές ακτινογραφίες Λάρισα. Μαστογραφία Λάρισα, Mastografia larisa, Elena Vasileiadi – Drakotou, Υγεία Ιατρική Απεικόνιση Λάρισα | Mamography Larisa | Δρακωτού, Έλενα Βασιλειάδη, Έλενα Δρακωτού, Elena Drakotou, Elena Vasileiadi Drakotou

Διατριβή Έλενα Βασιλειάδη-Δρακωτού

Σύγχρονες ακτινολογικές μέθοδοι απεικόνισης των κενοτοπιωδών ισχαιμικών εμφράκτων: ακτινολογική διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας, συσχέτιση με την κλινική εκδήλωση και την έκβαση της νόσου. 2005, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Δείτε την διατριβή εδώ

Η Δρ. Έλενα Βασιλειάδη Δρακωτού συμμετέχει σε τρεις τρέχουσες Διεθνείς Μελέτες φάσης ΙΙΙ.

Οι μελέτες φάσης ΙΙΙ αφορούν σε παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων σε μεγάλο αριθμό ασθενών διεθνώς και γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα ερευνητικά πρωτόκολλα σε πιστοποιημένα και επιλεγμένα κέντρα σε όλο τον κόσμο. Ο σχεδιασμός και η εποπτεία των μελετών αυτών γίνεται από Ερευνητικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τα οποία το κέντρο μας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία και συνεργασία. Πρόκειται για εξειδικευμένο απεικονιστικό έλεγχο της πορείας της νόσου σε συγκεκριμένους ασθενείς οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε ερευνητικά πρωτόκολλα.

Οι μελέτες αυτές είναι καθοριστικές για την έγκριση της κυκλοφορίας των νέων θεραπειών και την ένταξή τους στην κλινική πράξη.

Από τον Μάρτιο του 2019 η Δρ. Έλενα Βασιλειάδη Δρακωτού έχει αναλάβει επίσημα τη θέση του Key Opinion Leader/ Medical Advisor της Φινλανδικής εταιρείας ακτινολογικών μηχανημάτων Planmed OY.

  • Εκπροσωπεί την εταιρεία σε Διεθνή ιατρικά συνέδρια με διαλέξεις και παρουσιάσεις,
  • Δίνει συνεντεύξεις και μαρτυρίες σχετικά με την Τρισδιάστατη Μασστογραφία (Τομοσύνθεση) στα Μ.Μ.Ε.
  • Αποτελεί την ιατρό αναφοράς στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι λοιποί ιατροί διεθνώς για πληροφορίες σχετικά με τον Τρισδιάστατο Μαστογράφο,
  • Είναι Ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας σχετικά με την εξέλιξη του μηχανήματος και της μεθόδου και
  • Είναι υπεύθυνη αξιολόγησης νέων ερευνητικών πρωτοκόλλων σχετικά με την Τρισδιάστατη Μαστογραφία.

Η Planmed OY είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακτινολογικών απεικονίσεων με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Εκτός από την πολυετή παρουσία στον χώρο των μαστογράφων έχει μεγάλη εμπειρία και πολλές εφαρμογές και στον χώρο της οδοντιατρικής απεικόνισης με την επωνυμία Planmeca.